Babahordozási tanácsadás

babahordozásKét gyermek édesanyjaként az évek során életmódommá vált a babahordozás. Elvégeztem a Clau-Wi Magyarország alapképzését, így szakszerűen tudok segíteni azoknak az Édesanyáknak, Édesapáknak, családoknak, akik szeretnék babájukat hordozni, csak még nem tudják hogyan kezdjenek neki; milyen kendőt, hordozót válasszanak; vagy tökéletesíteni szeretnék a tudásukat.

A tanácsadásra jöhetnek a Fejlesztőbe, de lehetőség van arra is, hogy előre egyeztetett időpontban az otthonukban kerül erre sor. A tanácsadás során a gyakorlat mellett a babák szükségleteiről, a hordozás anatómiai és pszichológiai hátteréről is beszélgetünk.

Igény szerint hordozóeszközöket bérelni is lehet.

A babahordozásról a Képmás 2015. februári számában írtam a “Mozduljunk ki!” állandó rovatomban:

Hordozd a szíveden!

A kisbabák elemi igénye a testközelség, melyet legtökéletesebben a megfelelő hordozási technikával elégíthetünk ki. A helyes hordozást érdemes hordozási tanácsadóktól megtanulni: nem mindegy milyen hordozóeszközt választunk, és ezt hogyan használjuk.

Mikortól lehet hordozni egy kisbabát?

Újszülött, sőt koraszülött babákat is lehet hordozni. Érdemes azonban szem előtt tartani, hogy a szülés után a kismamának sok pihenésre van szüksége.

Milyen hordozóeszközöket érdemes használni?

Újszülötteknek és csecsemőknek a szövött kendők a legoptimálisabbak, hiszen ezzel az eszközzel biztosíthatjuk az ortopédiailag helyes testtartást. Ez azt jelenti, hogy csigolyáról csigolyára meg kell támasztani a kisbaba gerincét C alakban, függőleges testhelyzetben. Ezen kívül ügyelni kell a kendő megfelelő szorosságára, a lábak és a csípő helyzetére (enyhe terpeszben, térdei a köldöke magasságáig felhúzva legyenek) és arra, hogy a gyermeket körülölelje a hordozóeszköz, így az egymáshoz simulhasson a testük az Édesanyával.

Amikor a gyermek önállóan ülni tud, használhatunk ún. mei-tai-t, hiszen ekkorra már a gerinc körüli izmai elég erősek ahhoz, hogy meg tudja tartani a testét. Totyogó babákkal pedig csatos hordozóeszközt is választhatunk. Mindkét eszköznél ügyelni kell arra, hogy a babát térdhajlattól térdhajlatig támassza a babahordozó. Érdemes kendőből varrt eszközöket használni, melyeknek állítható a magasságuk és a terpeszük.

Eleinte elől szokták hordozni az újszülötteket, de 6 kg-ot meghaladva már hátra kell tenni, mert megterhelheti az Édesanya gerincét a súly. Kifelé nézve nem ajánlatos hordozni, mert a baba gerince így nincs a megfelelő tartásban.

Miért hordozzunk? – A babahordozás előnyeiről

  • kényelem: sokan ezen ok miatt kezdik el hordozni babájukat, hiszen felszabadul a két kéz, így kényelmesebb a bevásárlás, a nagyobb testvérrel való foglalatoskodás, a házimunka…
  • mozgásfejlődés: az idegsejtek közötti kapcsolatok kialakulásához a születés után ingerlés szükséges. Egy hordozott baba idegrendszere több és folyamatos ingerlést kap, így a velőhüvelyesedés is nagyobb ütemben zajlik, mint a babakocsiban, járókában fektetett babák esetében. Jobban fejlődik a mozgáskoordinációjuk és az egyensúlyészlelésük, erősödnek az izmaik, mely által a mozgásfejlődési stádiumok időben és megfelelő ütemben fejlődhetnek. (fejemelés, gurulás, kúszás, mászás, állás, ülés, járás…)
  • egészség: a baba egy magasságban van hordozójával, így kevesebb füstöt lélegez be. Csípő kötöttség enyhítésére is terápiás céllal javasolják.
  • nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb lesz a babánk, hisz érzi az Édesanya szívverését, a lélegzetvételét.
  • a pocakfájós időszakot jobban át lehet vészelni
  • tejtermelődést serkenti
  • Egy életre szóló stressz védettséget idézhetünk elő, ha babánkat hordozzuk. (Bagdy Emőke)
  • kötődés, anya-gyermek, szülő-gyermek kapcsolat szorosabbá, meghittebbé válik

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.