Hírek

A napirend és a gyermek (kiszámíthatóság vs ahogy esik úgy puffan)

óra2Szükséges-e a napirend? Vagy túlságosan nagy kötöttséget okoz? A napirendről is, mint minden babás, gyermekneveléshez kapcsolódó témáról, megoszlanak a vélemények. Mint alább ki fog derülni, nem kell görcsösen egy általunk jónak hitt napi beosztáshoz ragaszkodni. Ám azt sem szabad elfelejteni, hogy egy babának, kisgyermeknek szüksége van a kiszámítható, bizonyos mértékig előrelátható és tervezhető, megszokott napirendhez, melyben biztonságban érezheti magát.

Az első napok, hetek a babával

Egy újszülöttel kezdetekben tényleges napirendről nem lehet beszélni. Ha a babát igény szerint szoptatja az Édesanya, lehetetlen előre meghatározott időbeosztáshoz igazodni. Az első napokban az újszülött nem csak a táplálkozás céljából kéri a mellet, hanem más szükségleteit is így elégíti ki: biztonságérzet, anyával való kapcsolat, megnyugtatás, szopóreflex tökéletesítése.

Természetesen hetek múlásával beáll egy bizonyos ciklus, mikor a gyermeknek is kezd kialakulni a biológiai órája, észleli a nappalok és éjszakák váltakozását és megpróbáljuk alvásait is ezekhez igazítani. A szopások közt hosszabb időszakok telnek el és talán valamiféle ritmust vélünk felfedezni napjainkban. Azonban minél kisebb még a baba, annál inkább elmondható, hogy ez a napirend-szerűség képlékeny, nap, mint nap változhat, alakulhat. A hasfájós időszak, a fogzás, a (mozgás)fejlődési stádiumok, az időjárási frontok mind-mind felboríthatják a már-már megszokott rendet napjainkban.

Élet kistestvérként

Ha a babának nagyobb testvére van, sok esetben neki is alkalmazkodnia kell. Ezt néha nehéz szülőként is kezelni, hisz a szívünk szakad meg, ha a háromévesünk reggel hatkor ébresztőt fúj a békésen szundikáló kicsinek. Meg kell tanulni nekünk, szülőknek is a rugalmasságot és újra kell gondolnunk az első gyermekkel (annak idején) jól bevált és megtapasztalt rutinunkat e téren.

Teljesen egyénfüggő, de körülbelül egy éves kor környékén szoknak át a gyermekek napi egy alvásra. Ez nagy könnyítés, különösen, ha nagyobb testvér is van, hisz az altatási idejüket össze lehet már hangolni. Ha azt tapasztalja a szülő, hogy babáját délutánonként nehezebb elaltatni, vagy a nappali alvási idők rövidebbek, mint egy-másfél óra, akkor szép fokozatosan meg lehet próbálni kitolni a délelőtti altatást.

Néhány segítő ötlet többgyermekes családnak

  • Ha a nagyobb gyermekünk még nem jár közösségbe, a délelőtti és délutáni séta, játszóterezés, vagy otthoni játék alatt altathatjuk a kisebb testvért.
  • kendő, vagy babahordozó eszköz sokszor segítségül szolgálhat: altatás gyorsabb és könnyebb, nagyobb testvérrel való játék során alhat rajtunk a kisebb, séták alkalmával két szabad kezet kapunk, ha a gyermekünk rajtunk van…
  • a nagyobb gyermekünket alkalomadtán elvihetik nagyszülők egy-egy sétára, míg a kisebbet etetjük, altatjuk…
  • ha a kisebb gyermek tud aludni, nézelődni babakocsiban séta alatt, őt is rá lehet bízni nagyszülőkre, így ez idő alatt a nagyobbal is tudunk kettesben, minőségi időt együtt tölteni

Kortársakkal az élet

Ha máskor nem, mikor gyermekünk közösségbe kerül, kénytelen egyfajta napirendhez alkalmazkodni. Érdemes már a bölcsőde, vagy óvoda kezdés előtt megpróbálni valami hasonló időbeosztás szerint alakítani a napokat, mert így könnyebb lesz a beszokás. (általában a reggeli késői kelés és az esti késői lefekvés szokott gondot okozni)

Nem szabad elfelejteni, hogy minden gyermek különböző. Valaki sok alvást igényel, de akadnak olyanok is, akik kevesebbel is beérik. Viszont egy dologban megegyeznek, hogy alapvető szükségletük az, hogy biztonságban érezzék magukat. Ebben segíthet a kiszámítható rendszer az életükben (melytől olykor el lehet térni), ám fontos, hogy el tudják magukat helyezni térben és időben egy megbízható, stabil rendszerben a mindennapokban.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.