Hírek

A mondókázás fejlesztő hatása

Ebben a felgyorsult világban sajnos igen kevés időt szánunk gyermekeink életében arra, hogy leüljünk velük játszani, vagy éppen már újszülött kortól mondókákat mondjunk, gyermekdalokat énekeljünk nekik. Pedig számos érv szól amellett, hogy mennyire fontos erre is odafigyelni, ha nem is spontán, akkor tudatosan beilleszteni a napjainkba e tevékenységet. Íme néhány főbb terület, melyre kedvezően hat:

  • Anya-gyerek, apa-gyerek kapcsolat mélyítése: mondókázás közben folyamatos test-és/vagy szemkontaktusban vagyunk kisgyermekünkkel. A versikéket simogatás, csiklandozás, ringatás kíséri, mely erősíti és még meghittebbé varázsolja érzelmi kapcsolatunkat vele. Emellett szórakoztató időtöltés, közös élmény, melyre a gyermek felnőtt korában is emlékezni fog (és remélhetőleg ő is majd tovább adja a következő generációnak).
  • Tanulás első lépcsőfoka: mondókázással fejlődik a gyermek képzelőereje, ismerkedik a környező világgal, a természettel, az évszakokkal, az állatokkal, de legfőképpen anyanyelvével.
  • Anyanyelvi fejlődés, beszédindítás eszköze: A mondókák ismételgetésével gyarapodik a gyermek szókincse, ritkán használt, vagy régies szavakkal, kifejezésekkel ismerkedhet meg, elsajátítja a magyar nyelv dallamát, ritmusát. A gyakori ismétlések, a nyelvi fordulatok, a rímek, az ütemesség, a nyelvi játékok észrevétlenül magával ragadják a kisgyermeket, fejlődik a ritmusérzéke, a hallással kapcsolatos figyelme és emlékezete.  A mondókák kiválóan alkalmasak az esetleges hangképzési, kiejtési hibák kiküszöbölésére is.
  • Figyelemfejlesztő hatás: Minél több dallal, énekkel ismertetjük meg, annál jobban fejlődik emlékezete, figyelme, érdeklődése
  • Agyi területek összekapcsolása: mondókázás közben a különböző agyi területek összekapcsolását (integrációját) segíthetjük. A mozgás- ritmus- beszéd összerendezése a későbbi tanulási folyamatok alapozását szolgálja.
  • Egyensúlyérzék, mozgáskoordináció fejlesztése: a mondókák alatti egyensúlyi (vesztibuláris) ingerléssel (hintáztatás, höcögtetés, lovagoltatás, ringatás, tapsolás…) a gyermek mozgáskoordinációját és egyensúly észlelését javítjuk.

A tematikus mondókagyűjteményt letöltheted! Jó szórakozást! Mondókagyűjtemény

2 thoughts on “A mondókázás fejlesztő hatása

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.